Pagina principală » Alergologie și imunologie clinică
Alergiile se numără printre cele mai răspândite afecțiuni cronice la nivel global. Simptomele alergiilor variază de la o stare de disconfort, până la șocuri anafilactice care pot pune viața în pericol iminent.
Reacțiile alergice sunt în strânsă legătură cu sistemul imunitar care are rolul principal de a proteja organismul de viruși sau alte microorganisme patogene invazive.
În cazul în care apare o alergie, sistemul imunitar percepe substanța inofensivă care se numește alergen ca pe un factor nociv pentru organism. Ca răspuns, acesta va produce în exces un anticorp, Imunoglobulină E (IgE), care declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe, provocând simptomele caracteristice reacțiilor alergiilor.
Aceste simptome sunt caracterizate prin diferite reacții la nivelul nasului, al ochilor, plămânilor, gâtului, sinusurilor, urechilor, mucoasei stomacale, a pielii, iar în anumite cazuri pot declanșa chiar și simptome specifice astmului. În cele mai grave situații se poate declanșa anafilaxia sau cum este mai popular cunoscut, șocul anafilactic, demers foarte periculos pentru menținerea vieții.
Alergenii care generează cel mai frecvent aceste tipuri de reacții sunt: