Specialitate

Alergologie și imunologie clinică

Garanția realizării unui tratament adecvat, oferit de medici alergologi cu renume în domeniul de activitate, totul pentru sănătatea voastră

Patch Test

Testare Alergologică

Consultație Alergologie

Centrul Medical SOFIMAR
Centrul Medical SOFIMAR
Centrul Medical SOFIMAR
Centrul Medical SOFIMAR

Viața ta, expertiza medicilor noștri

Alergiile se numără printre cele mai răspândite afecțiuni cronice la nivel global. Simptomele alergiilor variază de la o stare de disconfort, până la șocuri anafilactice care pot pune viața în pericol iminent.

Reacțiile alergice sunt în strânsă legătură cu sistemul imunitar care are rolul principal de a proteja organismul de viruși sau alte microorganisme patogene invazive.

În cazul în care apare o alergie, sistemul imunitar percepe substanța inofensivă care se numește alergen ca pe un factor nociv pentru organism. Ca răspuns, acesta va produce în exces un anticorp, Imunoglobulină E (IgE), care declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe, provocând simptomele caracteristice reacțiilor alergiilor.

Aceste simptome sunt caracterizate prin diferite reacții la nivelul nasului, al ochilor, plămânilor, gâtului, sinusurilor, urechilor, mucoasei stomacale, a pielii, iar în anumite cazuri pot declanșa chiar și simptome specifice astmului. În cele mai grave situații se poate declanșa anafilaxia sau cum este mai popular cunoscut, șocul anafilactic, demers foarte periculos pentru menținerea vieții.

Tipuri de alergeni și alergii

Alergenii care generează cel mai frecvent aceste tipuri de reacții sunt:

ANAFILAXIA

Așa cum am menționat mai sus, anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă și chiar fatală, în anumite cazuri, cauzată preponderent de alimente, înțepături de insecte, medicamente și latex. Cu toate că simptomele alergice afectează deseori doar o anumită zonă a corpului, acestea se manifestă prin simptome multiple și simultane în diferite părți ale organismului.
Este foarte important de știut că în astfel de cazuri, administrarea unei doze de adrenalină sau vizita de urgență la un spital este imperios necesară deoarece, neintervenind la timp, starea pacientului se poate deteriora simțitor într-un timp foarte scurt.
Persoanele care suferă de anumite tipuri alergii, astm bronșic, precum și cele care au un istoric în familie, prezintă un risc crescut de a dezvolta această reacție severă.
De asemenea, dacă există deja o primă experiență de anafilaxie, riscul de a o repeta, crește semnificativ.

ALERGIA LA POLEN

Acest tip de alergie este, de regulă, sezonieră și este cauzată de eliberarea polenului și sporilor plantelor în aer, în scopul reproducerii și, cel mai frecvent, declanșează afecțiuni respiratorii. Practic, aceste particule minuscule eliberate de plante sunt transportate de vânt, acestea infiltrandu-se în căile respiratorii ale omului, declanșând simptome alergice la persoanele sensibile.
Printre plantele cel mai des întâlnite care provoacă alergii enumerăm: plopul, fagul, mesteacănul, alunul, arinul, arțarul, iarba, ambrozia, pelinul, crinul, florile viu colorate,stejarul, frasinul, liliacul, platanul, păpădia, socul, teiul, diferite cereale etc.

ALERGIA LA ALIMENTE

Alergiile provocate de alimente sunt atribuite unei anumite proteine regăsite în alimentul respectiv. De cele mai multe ori, acestea sunt prezente la copiii mici însă se pot declanșa și la copii mai mari sau chiar la adulți.
Alimentele cel mai des responsabile de declanșarea alergiilor sunt: laptele de vacă, oul, peștele, susanul, alunele, soia, grâul, alunele de pădure etc.
De asemenea, în cazul alimentelor bogate în histamină, pacienții pot manifesta reacții imediate sau tardive în funcție de cantitatea de histamină stocată în alimentul respectiv.

ALERGIA LA ÎNȚEPĂTURILE DE INSECTE

În ceea ce privește înțepăturile de insecte, prima reacție este la nivelul pielii și se manifestă prin înroșirea și umflarea / inflamarea excesivă a zonei afectate. De asemenea, există anumite persoane care pot manifesta reacții alergice mai intense care le pot pune viața în pericol (șocul anafilactic).
Albinele, viespile, puricii, păianjenii, țânțarii sau ploșnițele sunt insecte care pot genera astfel de reacții alergice.

ALERGIA LA PĂRUL SAU BLANA ANIMALELOR

Cauzată de proteinele prezente în blana, saliva și urina animalelor, dar și ca urmare a faptului că animalele colectează în blană particule de polen, mucegai etc. care pot agrava simptomele alergice, în special la persoanele care suferă de astm bronșic.
De cele mai multe ori, simptomele pe care pacienții le experimentează sunt strănutul, mâncărimea pielii sau ochii care lăcrimează.
Interacțiunea cu animale precum pisicile, câinii, șoarecii, șobolanii, dar și cu păsări, precum porumbenii, papagalii sau canarii poate provoca reacții alergice.

ALERGIA LA MUCEGAI

Mucegaiul este o ciupercă ai cărei spori microscopici plutesc prin aer. Aceste ciuperci preferă mediile umede și au nevoie de hrană, aer, temperatură adecvată și apă pentru a se dezvolta. Acesta poate fi găsit în aer sau în clădiri și toată lumea este expusă la sporii de mucegai.
O parte din persoanele expuse constant la mucegai pot dezvolta reacții alergice. Simptomele pot include strănut, mâncărime la nivelul ochilor și nasului, congestie nazală și dificultăți de respirație.

ALERGIA LA LATEX

Alergia la latex este o reacție la anumite proteine ​​găsite în latex (cauciuc natural) la contactul direct cu proteinele alergice din latex. De regulă, alergia la latex se instalează după o expunere îndelungată anterioară la substanțele respective. Simptomele alergiei la latex pot include urticarie, mâncărimi ale pielii, înfundarea sau curgerea nasului. Poate provoca simptome de astm bronșic și alte dificultăți severe de respirație.
Simptomele încep în câteva minute după expunerea la produse care conțin latex. Cea mai severă alergie la latex poate duce la anafilaxie, o reacție alergică gravă care implică dificultăți severe de respirație și/sau scăderea tensiunii arteriale (șoc), care se produce ca urmare a inhalării proteinelor din latex rezultate din pulberea din mănușa de latex.

Diagnostic și tratament de specialitate alergii la Sofimar

Alergologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul, monitorizarea și educația pacienților cu boli alergice, adică a acelor afecțiuni de hipersensibilitate inițiate prin mecanisme imunologice.
Patologiile din specialitatea alergologie necesită o examinare clinică amănunțită, inclusiv realizarea unor teste cutanate pentru determinarea agenților alergeni pentru pacienții afectați, teste funcționale pulmonare, precum și teste de sânge legate de alergie în laborator.
Cele mai frecvente afecțiuni din sfera alergologiei sunt rinita alergică, conjunctivita, rinoconjunctivita alergică, unele forme de rinosinuzită, astmul și alte afecțiuni respiratorii, alergii alimentare, dermatite de contact alergice, precum și alergii cauzate de reacții diverse la anumite medicamente sau substanțe.
La Centrul Medical Sofimar, pentru pacienții cu fond alergic realizăm un protocol specific de evaluare și diagnostic în baza căruia stabilim planul de tratament personalizat. Acesta include:
Testele cutanate sunt, în general, sigure pentru adulți și copii de toate vârstele, inclusiv în cazul sugarilor. În anumite circumstanțe, totuși, testele cutanate nu sunt recomandate, decizie pe care medicul alergolog o va lua în funcție de patologia și de starea de sănătate a pacientului.
Fie că este vorba despre adulți sau copii, îndată ce observați astfel de reacții alergice, este indicat să realizați o programare la un medic cu specializarea în alergologie.
Medicii din cadrul Centrului Medical Sofimar sunt specializați în diagnosticarea și tratarea reacțiilor alergice, aceștia putând să vă recomande un plan de tratament personalizat prin care să vă ajute să controlați simptomele și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.