Pata de somon sau salmon patch este una dintre cele mai frecvente patologii dermatologice intalnite la copii, in special la nou-nascuti. Mai mult de jumatate dintre nou-nascuti prezinta aceasta pata, de culoare roz sau rosu pal. Atentie! Nu orice pata cu aceasta culoare este salmon patch. Iata unde apare, de obicei, pata de somon si daca ar trebui sa iti faci sau nu griji.
Pata de somon este o afectiune extrem de frecventa in randul nou-nascutilor. De cele mai multe ori, este localizata la nivelul cefei, adica regiunii occipitale, dar poate fi intalnita si la nivelul fruntii si al pleoapelor.
Pata de somon: cauze
Prezenta petei de somon la nou-nascut alarmeaza parintii, din cauza culorii si extensiei. Ele nu sunt deloc periculoase si de cele mai multe ori, dispar in primii ani de viata.
Salmon patch este cauzata de prezenta unor vase capilare superficiale. Ele sunt conglomerate si dilatate, intr-o anumita regiune cutanata.
De precizat ca pata de somon nu prezinta niciun pericol pentru nou-nascut. De asemenea, nu necesita niciun tratament. In majoritatea cazurilor, aspectul se amelioreaza cu varsta, in primii ani de viata. In cazuri exceptionale, in care aceasta pata persista pana la maturitate, persoana respectiva poate opta pentru tratamentul de tip laser vascular. Medicii spun inca ca, de cele mai multe ori, nu este cazul.
Nu toate petele sunt salmon patch
La nivelul pielii nou-nascutului, sunt multe pete care pot sa apara. Majoritatea pot sa fie si de culoare rosie sau de alta culoare, insa nu toate sunt salmon patch. Unele dintre acestea necesita anumite tratamente, altele au nevoie de diferite abordari terapeutice, iar altele necesita o monitorizare mult mai constanta.
Despre aceasta afectiune, vorbeste, pe larg, in videoul urmator, dr. Adelina Sendrea, medic specialist Dermatologie, cu experienta in Dermatopediatrie.
De aceea, este bine ca atunci cand observi orice fel de pata la nivelul pielii nou-nascutului, sa programezi un consult la medicul dermatolog. In baza consultatiei initiale, medicul va stabili ce este de facut mai departe.
Alte tipuri de afectiuni dermatologice: dermatita de scutec
Un alt tip de afectiune dermatologica intalnita la sugari este dermatita de scutec. Aceasta se manifesta sub forma unor zone rosii. Uneori sunt asociate si cu fisuri sau crapaturi, la nivelul zonei scutecului. De cele mai multe ori, pot fi combatute cu ajutorul unor masuri simple de ingrijire, si anume:
- mentinerea zonei cat mai uscata;
- mentinerea unei temperaturi adecvate;
- lasarea fara scutec a copilului, pentru zeci de minute, zilnic;
- folosirea unei creme hidratante adecvata, aplicata intr-un strat foarte subtire.
Evita folosirea unor produse precum servetele umede, ceaiuri sau creme pentru adulti.
Dermatita atopica
O alta afectiune a pielii des intalnita la copii este dermatita atopica. Cel mai frecvent, sunt afectati copiii mai mari si prescolarii. Este vorba despre o afectiune inflamatorie cronica, cu caracter ondulant. Acest lucru inseamna ca se manifesta prin perioade de activitate clinica, perioade in care sunt vizibile semnele si simptomele specifice, si perioade in care intra in remisiune clinica.
Faza de remisiune clinica este faza in care la nivelul pielii nu se identifica niciun fel de semn, iar pacientul nu prezinta niciun simptom. Printre semnele clinice, la nivelul pielii, pot fi observate leziuni de tip eczema. Acestea sunt zone aspre si rosii, asociate cu prurit cutanat. Pruritul cutanat se manifesta ca mancarime la nivelul pielii uscate.
O alta caracteristica clinica a dermatitei atomice este si eczema. Aceasta consta in leziuni aspre si rosii la nivelul pielii, insotite de piele uscata si mancarime.
Dermatita atopica, tinuta sub control
Dermatita atopica poate fi tinuta sub control. Este o boala inflamatorie cronica ondulanta, care evolueaza cu perioade cu pusee. Acestea sunt perioadele in care boala este activa. Ele sunt urmate de perioade de acalmie.
In perioadele de acalmie, nu sunt semne la nivelul pielii, neexistand niciun simptom, cum ar fi mancarime sau uscaciune a pielii.
De asemenea, dermatita atopica poate fi tratata. Pe langa tratamentul medicamentos propriu-zis, are si o parte de masuri de ingrijire, care sunt esentiale in managerierea acestei afectiuni.
Afectiuni dermatologice la copiii mai mari
In ceea ce priveste copiii de varsta mai mare, si anume scolarii, cel mai frecvent ei se confrunta cu diverse infectii cutanate superficiale. Acestea pot fi fungice, de tipul tinea, asa se numesc acestea.
De asemenea, pot fi infectii virale superficiale, si anume, verucile cutanate sau negii, ori leziunile de tip molluscum contagiosum sau infectii bacteriene superficiale, cel mai frecvent impetigo.
La adolescenta, copiii se confrunta, cel mai frecvent, cu acneea.
Indiferent de problema dermatologica cu care te confrunti tu sau copilul tau, te poti adresa specialistilor Sofimar Medical Center, pe care ii poti vedea aici. Poti face o programare pentru consultatie gratuita, in baza biletului de trimitere, la 021 9684.